#korosydiakmagazin #retrospektiv

Kielben jártak..

A második félév során iskolánk 12 tanulója három hetet tölthetett az észak-németországi Kiel városában irodai gyakorlaton az Erasmus+ pályázat támogatásával. Itt kipróbálhatták élésben a hivatalnoki létet, a nagybetűs életet egyedül egy idegen országban. Élményeikről, tapasztalataikról kérdeztem őket, illetve – mivel jövőre is lehetőség lesz egy ilyen szakmai gyakorlatra – tanácsokat és praktikákat kértem tőlük a következő pályázók számára.

Hogyan éltétek meg a kint létet?
Sári: Számomra ez egy nagy lehetőség volt. Olyan tapasztalatokkal jöttem haza, amelyeket biztos, hogy sosem felejtek el, és később is hasznomra válnak majd.
Karola: Eleinte szokatlan volt, hogy nem magyarul beszélnek hozzám, és teljesen önellátónak kell lennem, de gyorsan beleszoktam.
Gréta: Kiutazás előtt féltem az észak-német dialektustól, de nem volt vele probléma. A szállásunk nagyon jó volt, a közlekedés is egyszerű. Egy nagyon hangulatos várost ismerhettem meg.
Titanilla: Először azt hittem, hogy nem fogok kint boldogulni, de már az első pár nap után tudtam, hogy nem lesz gond.

Melyik volt a nehezebb a felkészülés vagy a kint lét?
Nóri: A felkészülés nem jelentett nehézséget, inkább időigényes volt, mint nehéz. Kielben az első egy-két nap nyilván nehezebb volt, mert meg kellett szoknunk, hogy mindenki németül beszél körülöttünk illetve hozzánk.
Dóri: A felkészülés mindenképpen kimerítő volt, a tanítási napok 9-10. óráiban voltak általában megtartva, így mindenki fáradtan ülte vagy szenvedte végig.
Petra: Egyértelműen a felkészülés volt a nehezebb, sok időt vett igénybe, de a tanárok fel tudtak minket készíteni mindenre, így megérte a fáradságot.

Miért jelentkeztetek? Mit ajánlanátok azoknak, akik jövőre jelentkeznek?
Evelin: Hatalmas szakmai lehetőségnek tartottam ezt az utat, ezért jelentkeztem. Jövőre nézve a többieknek csak annyit tudnék mondani: kössétek fel a gatyaszárat gyerekek! 🙂
Karola: Elsősorban a nyelv miatt jelentkeztem, de nagyon hasznos volt azt is megtapasztalni, hogy milyen a nagybetűs élet, amikor dolgozol, és magadat kell ellátnod. A következőknek azt ajánlom, hogy mielőtt jelentkeznek, gondolják végig a plusz órákat, és csak utána vállalják. De akkor aztán mindent bele! 🙂
Andrea: A jövőmet külföldön képzelem el, és ez egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy kipróbáljam magam, hogy a nagyvilágban mennyire tudok boldogulni. Legfőbb cél a tapasztalatszerzés volt, mert Magyarországon és külföldön egyaránt hasznát veszem ennek az igazolt három hétnek a karrierem során. Az ajánlatom szimplán annyi, hogy egy ilyen lehetőséget hiba volna elhalasztani, sokat tanulhat ebből az ember. Nem veszítettem a kint létemmel semmit, csakis profitáltam.

Mik voltak a legjobb élményeitek?
Sári: Amikor kieli fiatalokkal közösen eltöltöttünk pár órát. Sokat fejlesztett a nyelvtudásomon, és új barátokra is tettem szert.
Gréta: Amikor meg mertem szólalni kerek, egész mondatban 🙂
Csilla: Számomra a legpozitívabb az volt, hogy mennyire közvetlenek és segítőkészek a kinti emberek.

Milyen volt a magyarországi visszaállás otthon és a suliban?
Dóri: Húsvét előtt jöttünk haza, ez a finom ételek miatt abszolút jó időzítés volt! 🙂 Emellett persze nagyon nehéz volt, az egész csoport nem találta a helyét egy ideig. Hatalmas a kontraszt a két ország között, ezt éreztük kint és itthon is.
Evelin: Hihetetlenül nehéz volt. Az a bizonyos kultúrsokk tette azzá. Én azon a szerda reggelen éreztem ezt leginkább, amikor az első tanítási napra jöttem a tavaszi szünet után.
Karola: Furcsa volt hazajönni. Egy hónappal az érettségi előtt már nem sok volt hátra, de azért így is sokat kellett pótolni.
Titanilla: Nagyon rossz volt, teljesen más a mentalitásuk és a munkamoráljuk, mint a magyaroknak. És persze az oktatási rendszerük is jobb az itthoninál.

Milyen volt a munkahelyetek, milyen tapasztalatokat szerezzetek?
Nóri: Úgy gondolom, nagyon szerencsésnek mondhatom magam a munkahelyemmel kapcsolatban. Egy takarékpénztárban dolgoztam, ahol banki ügyeket kellett intéznem (átutalások, be- és kifizetések, pénzfelvétel, kiutalások, pénzváltási tevékenységek). Ezek nagyon hasznos tapasztalatok voltak, mivel én pénzügyi- számviteli ügyintéző képzésre jártam a Kőrösyben.
Csilla: Egy biztosító cégnél voltam, ahol a biztosításokról, szerződésekről nagyon sok mindent tudtam meg, és gyakorolni is tudtam a megszerzett tudásomat. A munkahelyemen nagyon nyitottak, kedvesek voltak a munkatársak, sokat segítettek abban, hogy könnyen beilleszkedjek.
Sári: Én is nagyon jó munkahelyre kerültem. A Provinzial-nál dolgoztam, ami egy biztosítási cég rendkívül nagy épülettel és sok dolgozóval. A légkör szigorú, mégis baráti volt. Megtanultam egyedül dolgozni úgy, hogy nem beszéli senki az anyanyelvem, és sokszor csak magamra vagyok utalva. Megtanultam csapatban is dolgozni, több emberrel. Sok jó tapasztalatot szereztem. A nyelvtudásom is sokat gyarapodott.
Péter: A munkahely nagyon jó volt, a légkör es az emberek is pozitív érzéssel töltöttek meg az épületet. Rengeteg szakmai es nyelvi tapasztalatot szereztem a három hét alatt.

Mit profitáltatok ebből a szakmai gyakorlatból?
Evelin: Sokkal jobb lett a német hallott szövegértésem, kipróbálhattam magam egy idegen országban, távol a szüleimtől.
Gréta: Bátrabb lettem a nyelvhasználatban, és megtapasztaltam, milyen az, amikor az ember önellátó.
Petra: Rengeteget fejlődött a nyelvtudásom, és az is hatalmas lehetőség volt, hogy 17 évesen három hétig kint lehettem, önállóan gondoskodhattam magamról.
Karola: Egy nagyon jó társaság tagja lettem, és úgy érzem, fejlődött a nyelvtudásom is, de ezt csak az érettségi után tudom igazan megítélni.
Andrea: Nagyon sokat fejlődött a nyelvi készségem. Folyékonyan beszélek angolul, de ezalatt a három hét alatt a német átvette az angol helyét. Szakmailag is nagyon sok mindent tanulhattam, jobban belelátok azokba a dolgokba, amik esetleg az órákon nem váltak világossá számomra.

Szerkesztette: Katona Laura

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük