#korosydiakmagazin

Halloweenre hangolva

Október 31. – Halloween. E szó hallatára biztosan sokatoknak ugranak elő képek a töklámpásról, az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekekről édességre áhítozva, illetve számos ijesztő, horrorisztikus dologról.

Azonban biztos van pár érdekesség, amit még nem tudtatok! Ebben a cikkben egy kicsit többet megismerhettek az eredetéről, magáról az ünnepről és a szokásokról.

Tudtad-e, hogy…

  • a Halloween az ősi kelta hagyományokból alakult ki?
  • az ünnep „őse” a Samhain volt, ami a kelta boszorkányok, kísértetek és démonok ünnepe volt?
  • jelképe a töklámpás, aminek az angol elnevezése „Jack O’Lantern”, azaz Lámpás Jack?
  • az ősi törzsek ezen a napon áldoztak, hatalmas máglyát raktak, mellyel elbúcsúztak a nyártól és köszöntötték a telet?
  • az ünnep fontos szimbólumai a macskák, denevérek és a baglyok?
  • a halloween a második legnépszerűbb ünnep Észak-Amerikában a karácsony után?
  • hagyományos színei a narancssárga és a fekete: a narancs az erő, kitartás és az ősz színe, míg a fekete a halál és sötétség jele?  A Halloween régen az élet s halál közötti határvonalat jelölte.
  • amerikai szokás szerint jelmezbe öltözve a gyermekek járják a házakat, egy kis édességért és amennyiben nem kapnak, jól megtréfálják a ház lakóját? („Trick or Treat!”)
    • ez is kelta szokás: év végén ételt raktak ki az utcára, hogy kibékítsék az arra kóborló szellemeket.

Hazánkban nincs elterjedve nagyon a divatja, azonban ha kedvetek, tartja ti is megünnepelhetitek otthon vagy barátokkal. Ha nincs ötletetek, hozok egy pár tippet! 🙂

–          Nézzetek meg egy ijesztő filmet, ezzel biztos meglesz a kellő horrorhangulat!

–          Szervezzetek a barátaitokkal egy saját halloweeni bulit! Öltözzetek jelmezekbe, esetleg csináljatok jelmezversenyt!

–          Faragjatok töklámpást! – Ehhez már volt szerencsém pár évvel ezelőtt, abszolút élveztem, és a végeredmény is szuperül nézett ki a sötétben! Barátokkal, családdal összefogva vicces időtöltés tud lenni! 🙂

–          Süssetek valami ijesztőt! Nos ehhez mutatok pár ötletmintát recepttel és képekkel, szerintem jó kis móka lehet ebből is. (Ha nem tudtok sütni, ne ijedjetek meg, hiszen ezzel csak még ijesztőbb lesz max az étel!) 🙂 Nagyon sok ötlet és recept található az interneten, ezek csak egy kis ízelítőül szolgálnak.

Őszintén – még én is nagy kedvet kaptam most az egyik kipróbálásához, pedig nem vagyok az a sütős-főzős típus! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük