#korosydiakmagazin

DIY Fényshow, Pokemon GO – Így láttuk mi a Kutatók Éjszakáját

Idén is megrendezte a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáját. Az Európai Unió több mint tíz évvel ezelőtt indította el a programot, ami azóta már hagyománnyá nőtte ki magát. A cél, hogy minél több fiatalhoz hozza közelebb a kutató pályát, és népszerűsítse a természettudományokat.

Rengeteg helyszín és program várta az érdeklődőket. A Kőrösy Média csapata első útja a SZTE Természettudományi és Informatikai karára vezetett. Itt DIY fényshowt készíthettünk, ami elég király volt, és igazi tudósoknak érezhettük magunkat. Emellett színes optikai kísérleteket is végezhettünk egymagunk, ahol különböző jelenségeket vizsgáltunk, mint például fényvisszaverődés, fénytörés, optikai képalkotás és színkeverés.

Ezután – gazdasági szakosként – a SZTE Gazdaságtudományi karát látogattuk meg. Itt a Marketing Klub tagjai matricával és cukorkával vártak minket. Három kvízt töltöttünk ki: a fogyasztói magatartásról, a statisztikáról és a márkákról. Eközben kóstoltatás is volt, és egy kisfilm keretében maga a klub is bemutatkozott.

Ezt követően a GTK aulájában az innovációkról beszélgettünk hallgatókkal és oktatókkal. A témák között volt a Titanic, az okos telefonok társadalmi hatása és az atombomba. Mi a közös bennük? Amikor a kutató feltálalta őket, nem gondolt az esetleges negatív következményekre, externáliákra. Az előadás végén azért egy jó példával zártunk. Bemutatkozott a MozaBook és csapata. Ez egy új program tanárok és diákok számára, hogy színesebbé és látványosabbá tegye a tanulást. Ugyan ez eddig is elérhető volt, de most fejlesztették okos telefonokra és tabletekre is. Így csak egy MOZAIK-os tankönyvre van szükségetek és a benne lévő kódra, hogy könnyebben menjen a tanulás. 😉

Az est zárásaként a Pokemon GO-ról hallgattunk meg egy előadást, szintén a GTK-n. Interaktív jelleggel egy kérdőív kitöltésével kezdtünk, amely a játékról szólt és a témához való hozzáállásunkról, ezután különbséget tettünk a természettudományi kutató és társadalomtudományi kutató között, majd kiértékeltük a kérdőívet, közben a játékról tudhattunk meg érdekes, új információt. Megvizsgáltuk közgazdasági szemmel is a legújabb őrületet. Ez a program nagyon népszerű és érdekes, vicces volt, szinte alig fértünk el az aulában.

Nagyon örülünk, hogy éltünk a lehetőséggel, és elmentünk a Kutatók Éjszakájára 2016-ban is, mert fantáziadús és elgondolkoztatható előadásokon vehettünk részt, és sok új dolgot tanultunk meg szórakozva, és ami a legfontosabb, jól éreztük magunkat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük