#korosydiakmagazin

Svájci beszámoló

Iskolánk több, mint 25 éves cserekapcsolata által szeptember 16-án lehetőségünk nyílt egy hetet Svájcban tölteni. Szombaton reggel 9-re érkeztünk meg a winterthuri vasútállomásra, ahol már vártak minket a svájci cserediákjaink. Miután elmondták, ki kivel fog lakni egy hétig, mindenki hazament a svájci családjával. Megérkezésünkkor mindenki nagyon izgult, milyen családhoz kerül. Minden család nagyon kedves és vendégszerető volt, többen is ügyeltek arra, hogy helyi különlegességeket próbálhassunk ki, pl. a raklettet, ami egy nagyon finom sajtos étel.

Délután a legtöbb diák elment városnézésre vagy megnézték Európa legnagyobb vízesését, a Rheinfallt. Vasárnap elmentünk az Alpamare fürdőbe, ahol az egész délutánunkat töltöttük. Hétfőtől péntekig minden nap intenzív német nyelvoktatáson vettünk részt, ami nagyon hasznosnak bizonyult mindenki számára. Az órákon sok fontos dolgot tanultunk, és a tanárnő sok színes programot vitt az óráiba. Hétfő délután elmentünk a svájciakkal városnézésre, ahol megmutatták nekünk Winterthur legszebb helyeit. Esténként elmentünk moziba vagy bowlingozni. Kedden a német órák után meglátogattuk a Technorámát. Itt érdekes fizikai kísérleteket végezhettünk. Csütörtökön tanórákat látogattunk, így megnézhettük, hogyan zajlik Svájcban a tanítás. Délután búcsúzóul grillpartyt rendeztek nekünk a svájciak, és sok finomságot készítettek nekünk. Pénteken a német óráink után már indultunk is, mert a hazamenetel előtt szerettük volna még megnézni Zürichet. Zürich mindnyájunknak nagyon tetszett, hiszen hatalmas város és nagyon szép.

A cserediákokat márciusban fogadjuk vissza, szintén egy hétre. Izgalommal várjuk, és igyekszünk majd viszonozni a vendégszeretetüket. Érdekes volt bepillantani a családok hétköznapjaiba, és nagy élmény volt élesben kipróbálni a nyelvtudásunkat. Egy hét elteltével sokkal magabiztosabban szólaltunk meg németül, ezért mindenképpen megérte részt venni a csereprogramon.

Boldizsár Boglárka, Újhelyi Lili

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük