#korosydiakmagazin #korosyradio

Heti zeneajánló + interjú!


Ezen a héten egy feltörekvő énekesnőről, Koszi Jankáról, és új daláról, a Hol voltál?-ról olvashattok. Gyermekkorától kezdve jó viszonyban van a zene világával, több hangszeren játszik, majd amikor megtanult énekelni is, kinyílt előtte a világ.

Az énekesnő elfogadta felkérésemet, és adott egy interjút, amiből többek között azt is megtudhatjuk, hogy mi inspirálta dalát, és miként készül el egy szerzemény, mik a munkafolyamatok.

Az 1986. március 12-én született énekesnő korán megtapasztalta a zene iránti szeretet, így nem volt kérdéses számára, hogy ebben az irányban próbáljon szerencsét.

Koszi Janka számára a 2016-os év jelenti/jelentheti az igazi áttörést, ugyanis a “Hol voltál? ” című, szerelmes vonulatokkal átjárt szerzeménye nagyon felkapott lett a hazai zenepiacon. Már a cím is sokat elárul a dal témaválasztásáról, de ahelyett, hogy én elemezném ezt a remekművet, lássuk, hogy az énekesnő miként jellemezné azt:

– Mi inspirált a dal megírására, volt valami “különleges” kiváltó ok, amiért ez lett a dal, ami?

– A dalaink mindig egy adott érzelmi állapotból táplálkoznak, a kiindulópont, a belső indíttatás az, hogy kifejezzük ezeket az érzéseket, gondolatokat zenei formában. A Hol voltál? szerzői Szabó Zé és Molnár Tamás, akikkel nagyon szeretek együtt dolgozni, így a dalok teljes mértekben közös gyermekek. A Hol voltál? témáját tekintve azt az állapotot fedi le, amikor megtetszik nekünk valaki, így nagyon szeretünk a közelében lenni, és ki is mutatjuk azt. Ebben a kellemes állapotban mindenki volt már! Ilyenkor megengedjük magunknak, hogy elvesszünk ebben az érzésben, és nyitottak vagyunk bármire! “Engedlek szállni, már történhet bármi, a sóhajodtól az értelem elpirul.”

– Mi igényel több időt, nagyobb energiaráfordítást? A videoklip elkészítése, vagy maga a zene, szövegírás, stúdiózás…?

– Teljesen változó! Nem is igazan szoktam az időre figyelni ilyen vonatkozásban… Mindig az a lényeg, hogy a produktum, a végeredmény legyen olyan, amire azt mondjuk, hogy ezzel elégedettek vagyunk, és tudunk vele azonosulni! Eddig minden munkafolyamat – a feléneklésektől a klip elkészítéséig – gördülékenyen zajlott. Fontos, hogy az ember szeresse nagyon, amit csinál, és akkor minden csak úgy áramlik természetesen!

Ha jól tudom, ez a 2016-os év az, amikor elkezdtél kiadni számokat. Eddig miért nem?

– Mindig is zenéltem, több zenekarom volt, illetve sokáig a háttérben dolgoztam különböző területeken. Ami a háttérből megmaradt jelenleg is, az a tanítás, amit nagyon szeretek. Dalaim eddig is voltak, a zenekaraimmal folyamatosan publikáltuk is őket. A mostani – saját nevem alatt futó – KosziJanka Projekttel valóban az idén kezdtünk el megjelentetni számokat. Ebben a produkcióban érzem először, hogy tényleg magamat adhatom zeneileg. A zenélés es az éneklés számomra egy lehetőség az önkifejezésre, ez a középpontja az egésznek!

Hogy indult zenei tevékenykedésed?

– Anyukámtól tanultam kezdetben énekelni, több népdalversenyen indultam, hegedültem, zongoráztam. Aztán később komolyabban kezdtem éneket tanulni a klasszikus zenétől a jazzen keresztül a könnyűzenéig. Sok területen kipróbáltam magam, míg végül kialakult az a stílus, amit képviselni tudok ma már egy saját projektben is.

Indultál a 2010-es X-faktorban is, tudnál erről mesélni, hogy milyen volt ott?

– Akkoriban úgy gondoltam, hogy miért ne? Elindultam a versenyen, de folyamatosan bennem volt az az érzés, hogy nem vagyok a helyemen. Alapvetően nem értek egyet a versengéssel… Meggyőződésem, hogy szuperül elfér egymás mellett több előadó is, nincs ok versengeni! Az én célom, hogy szeressem azt, amit csinálok! Ha az ember erre fokuszál, akkor a körülötte, vagy a mással zajló dolgokat is máshogy értelmezi. A műsor egyébként jó élmény marad számomra ettől függetlenül, sokat tanultam belőle!

– Vannak komolyabb célkitűzéseid az énekléssel?

– A fő dolog, amire koncentrálok az a saját projekt! Szeretnénk kihozni belőle a maximumot, sokat dolgozunk rajta. Hamarosan kijövünk egy kislemezzel és egy videóval is, valamint több élő koncertet is tervezünk; ezeket már nagyon várom! Ezen kívül más formációkban is közreműködöm vendégként. Akik szeretnének értesülni a KosziJanka-történésekről, azokat szeretettel várom a facebook-oldalamon, ott minden aktualitásról beszámolok!

Koszi Janka – Hol voltál?

Remélem, hogy még rengeteg ilyen nagyszerű dalt hallhatunk tőle, sok sikert kívánok ezúton is Koszi Jankának!

Az énekesnő facebook-oldalát érdemes látogatni, sűrűn árasztja el rajongóit érdekes, főként róla szóló tartalmakkal!

Jövő héten egy újabb remek számról olvashattok a zeneajánló rovatban! (Bár ezt nehéz lesz felülmúlni 🙂 )

Bürgés Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük