#korosydiakmagazin #korosyradio

Heti zeneajánló: A Dal 2017 #2.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét – mely sorban a hatvankettedik lesz – Ukrajnában rendezik, mivel a tavaly az ukrán Jamala 1944 című dala nyert. Az ötrészes “sorozat” második bejegyzése ez (az első itt), melyben az Eurovíziós Dalfesztivál 30 magyar versenyzőjét mutatom be. Mire a műsor kezdetét veszi, innen megtudhatod, kire érdemes odafigyelni, ki lehet a kedvenced. Minden részben hat versenyzőről olvashatsz, illetve egy-egy zsűritagot is kiemelek. Szerintem a szakmai véleményt nyilvánítókról is fontos szólni, annak ellenére, hogy a dalfesztiválra nézői döntéssel lehet kijutni.

CALIDORA – polgári nevén Oberritter Dóri – egy új előadó, aki kiskora óta gitározik, zongorázik, 15 évesen már szövegeket is írt. Érzéseket, hangulatokat közvetít dalával, melynek címe Glory. A dal a célokról és a hosszan tartó munkáról szól, ami végül meghozza a gyümölcsét. Sugározza a magabiztosságot, és azt, hogy mi magunk is elegek vagyunk céljaink eléréséhez. Mindenkit szeretne elérni dalával, akit megérintenek ezek a dolgok. Egy fiatal, remek hangú énekesnőről van szó, és egy kellemes szerzeményről!

Pápai Jocit nem kell különösebben bemutatni, több kooperációban hallhattuk már a hangját, elég csak a Majkával közös szerzeményekre gondolunk. Origo című szerzeménye a teaserből (=dalelőzetes) ítélve romantikus hangvételű lesz. A dalban jól érzékelhető Joci sajátos stílusa. Érdekességként megemlítendő, hogy eleinte a sport is meghatározó része volt az életének, de végül a zene mellett döntött. A nagyközönség előtt 2005-ben mutatkozott be a Megasztárban, ami után önálló nagylemezzel debütált.

Radics Gigi már befutott énekesnőnek számít. 2012-ben került a hazai zenei piacra, amikor mindössze 16 évesen megnyerte a Megasztárt. A fiatal tehetség az elmúlt négy év alatt rengeteg sikert tudhat maga mögött: a győzelem utáni évben kiadta a Vadonatúj érzés című bemutatkozó albumát, amin a címadó dal mellett olyan slágerek hangzottak fel, mint az Úgy fáj vagy a Mire vársz. A Vadonatúj érzés 10 héten át vezette a hivatalos magyar Rádiós Top 40 listát, amely egy magyar előadó esetében eddig egyedülálló eredmény. Gratulálunk! See It Through a dal címe, mellyel 2017-ben szerencsét próbál A Dal versenyén.

Pál Benjámin egy pörgős jól meghangszerelt, akusztikus gitárra épített dallal nevezett, melynek címe Father’s Eyes. A szöveg egy apa és a fia közötti köteléket mutatja be, elmeséli, hogy az apák milyen büszkék lehetnek fiaikra. A zenét Tóth G. Zoltán szerezte, szövegírója pedig Halász Péter volt. Az énekes elmondása szerint nem volt tervben az, hogy neveznek a  zenéjükkel, de megtették, és eddig sikerrel is jártak, hiszen bekerültek a 30 magyar közé, akik szerencsét próbálhatnak. A zenéléssel több éve foglalkozik, 5-6 éve énekel.

A Spoon21 régebben Spoon volt, de egy Texasi Spoon nevű zenekar miatt kénytelenek voltak nevet változtatni. A 21-es szám rengetegképp fűződik hozzájuk, például a névváltáskor 21 éves volt a zenekar majdnem minden tagja. Az X-Faktorban ismerhettük meg őket, egész pontosan a 2014-es szériában, ahol Tóth Gabi mentoráltjaiként a 8. élő adásig jutottak. Régebbi daluk, a Keep On Marching On is elég jóra sikeredett, de amivel most neveztek, a Deákra sem lehet panaszuk. Elmondásuk szerint csak úgy ontják magukból a dalokat. Képesek egy pizza mellett is összedobni egyet, egy este alatt. A 4 tagú fiúbanda jelenleg egy következő albumon dolgozik

Tóth Andi idén egyedül próbál szerencsét, méghozzá a versenyre megírt I’ve Got A Fire című dalával. 15 éves volt, amikor egy tanára rávette őt és családját, hogy jelentkezzen a 2014-es X-Faktorba, melyet végül párbaj nélkül nyert meg. A színészet sem áll távol tőle, több darabban és sorozatban játszik jelenleg is. Emellett zenei pályafutását is építi. Nemrég jelent meg harmadik önálló klipje, melyhez természetesen egy igen jó dal is dukál.

Az első zsűritagunk Molnár Ferenc „Caramel”, a szolnoki születésű Fonogram-díjas magyar énekes, aki a TV2 Megasztár című tehetségkutató műsorának egyik győzteseként vált népszerűvé. Hat albummal és kilenc videoklippel rendelkezik. Idén megjelent dala, az Elzárt Övezet is mutatja, hogy mind a mai napig ugyanazzal a lendülettel, káprázatos tehetséggel és alázattal áll a zenéléshez, mint pályafutása legelején. Tökéletes zenei érzékkel rendelkezik, úgy gondolom, méltán foglal helyet a zsűriben.

Jövő héten egy újabb, hasonló felállású “zeneajánlóval” jelentkezem.

Bürgés Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük