#korosydiakmagazin #korosyradio

Heti zeneajánló: A Dal 2017 #3

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét – mely sorban a hatvankettedik lesz – Ukrajnában rendezik, mivel a tavalyit az ukránok versenyzője, Jamala 1944 című dala nyerte a zenei versenyt. Az ötrészes “sorozat” harmadik bejegyzése ez (az első itt, a második pedig itt olvasható), melyben az Eurovíziós Dalfesztivál 30 magyar versenyzője kerül górcső alá. A műsor kezdetére ezen cikksorozat segítségével megismerkedhettek az összes versenyzővel, sőt még a zsűritagokkal is.

Mai első alanyunk, Fedor Kyra annyira örül annak, hogy bekerült a versenybe, hogy elmondani nem tudja, emellett nagyon hálás az őt támogatóknak. Dala címe Got To Be A Day, amely – mint interjújában nyilatkozta – abszolút róla szól. A belső harcait, a vívódásait dolgozza fel dalában. Az énekesnő alig 15 évesen mutatkozott be a nyilvánosság előtt a Tv2 KIFUTÓ című tehetségkutató műsorában, utána pedig nagyon sokáig vokálozott – már a korábbi Dal versenyeken is. Eddig kereste magát, és most jött el az az idő, amikor sikerült megtalálnia azt, amit keresett.

Benji Karcok című művével nevezett a Dal versenyére, amellyel sikerrel be is jutott. A Budapesten élő fiatal vietnami srác kilenc éves kora óta zenél, először hangszereken próbálkozott, majd némi biztatásra egyre több időt fordított az éneklésre is. Számos énekversenyen ért el első vagy dobogós helyezést, a legjelentősebb a 2014-es X-faktoros szereplése, amiben a fináléig menetelt, és harmadik helyezésével a széria legjobb férfi hangjaként távozhatott. Azóta több kislemeze is megjelent, jelenleg a legújabb lemezén dolgozik. Várjuk, hogy miként teljesít a megmérettetéseken!

AnnaElza vagyis Karai Anna Elza közreműködő társa Jártam című dalában Kása Juli. Tizenhárom éve találkoztak egy zenei táborban, ahol a sors egy zenekarba keverte őket, ezután 12 év kihagyás után ismét találkoztak. AnnaElza egy új hanggal, Kása Juli hangjával újította fel 5-6 évvel ezelőtt írt dalát. Egy magyar nyelvű, “poposabb” szerzemény volt a cél, illetve az, hogy mindenki találjon a dalban valami olyat, ami az övé, amit magáénak mondhat. Hogy miről szól a dal? Erről így nyilatkoztak: “A változás mindig örök, és olykor fájdalmas, de van, hogy felszabadító.” Magukról pedig azt, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Kövessük majd figyelemmel, hogy hogyan is megy a közös munka élesben! 🙂

Henderson Dávid White Shadows című dalával nevezett az idei Dal versenyére. Az énekes Magyarországon cseperedett fel, de amerikai vérvonallal is rendelkezik apai ágon. Először a 2012-es The Voice Magyarország című tehetségkutatóban volt látható és hallható. Ekkor még gimnáziumi tanuló volt. A műsor befejeztével iskoláit is kijárta, és rengeteget dolgozott azon, hogy fejlessze zenész és dalíró, illetve előadói képességeit. Dolgozott már együtt Caramellel, Diazzal, sőt még Johni K. Palmerrel is. Kíváncsian füleljük majd, hogy miként szerepel a versenyen.

A Jetlag is bekerült a 30 versenyző közé, méghozzá a Keresem a bajt című felvételével. A zenekar tagjai Molnár Tamás és Czoller Bence. Molnár Tamás – a zenekar frontembere – hazánk majd’ összes színpadán megfordult már, több lemeze, videoklipje és zenei díja van. Czoller Bence is több helyen megfordult az országban, ő inkább a klubok színvonalát emelte jelenlétével, neki is több lemeze és videoklipje van. A Jetlag 2015-ben alakult kettejük közreműködésével, melyre árgus szemekkel érdemes figyelnünk majd a megmérettetéseken.

A Leander Kills egy metal együttes, melyet Köteles Leander énekes-gitáros alapított a Leander Rising feloszlása után. Társai: Czifra Miklós – az egykori Balkán Fanatikból – és Bodor Máté – az Alestormból – gitárosok, valamint Jankai Valentin – a Blind Myselfből – dobos. A Dal versenyére az Élet című nótát szánták, ennek a dalnak várhatjuk – illetve az igen színes egyéniségekből álló zenekarnak – a menetelését az élő adásokban.

Ezen alkalommal Zséda – többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas magyar énekesnő – az a zsűritag, aki bemutatásra kerül. A magyar könnyűzenei élet egyik legsikeresebb női előadója. Véleményem szerint brutálisan jó hangja van, és büszkék lehetünk, hogy a magyar zenei életet erősíti. Karrierjét nem egyedül kezdte. Még 1994-ben állt össze Szűcs Gabriellával, Kovács Péterrel és László Boldizsárral, akikkel megalapították együttesüket Cotton Club Singers néven. Ez a korszak 2001-2002-ig tartott. Ekkor kezdett szólókarrierbe. Első albuma 2002-ben jött ki, és a Zséda címet kapta. Ezen album legsikeresebb dala az erősen “férfibarát” Valahol egy férfi vár című mű, amely majd egy hónapig vezette a VIVA televízió slágerlistáját. Kémia című albuma a legújabb, 2016-ban jelent meg. Összesen 23 különböző kategorizált jelölése, és ezekből 17 különféle díja van. Biztosan remek szakmai tanácsokat nyújt majd a versenyzőknek.

Jövő héten újabb hat előadóval és egy zsűritaggal jövök! 🙂

Bürgés Dávid

2 Replies to “Heti zeneajánló: A Dal 2017 #3

  1. Visszajelzés: Best Writing Service

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük