#korosyradio

Heti zeneajánló: A Dal 2017! #4.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét – mely sorban a hatvankettedik lesz – Ukrajnában rendezik, mivel a tavalyit az ukránok versenyzője, Jamala 1944 című dala nyerte. Az ötrészes “sorozat” negyedik bejegyzése ez (1. rész, 2. rész, 3.rész itt), melyben az Eurovíziós Dalfesztivál 30 magyar versenyzője kerül górcső alá. A műsor kezdetére ezen cikksorozat segítségével megismerkedhettek az összes versenyzővel, sőt még a zsűritagokkal is. A műsor szereplőit tekintve egy kis változás lépett életbe, ugyanis a korábbiakban már említett Jetlag együttes nem tudja vállalni a show által követelt szigorú időpontokat. Helyükre pedig  nem más, mint Chase kerül, aki Dust in the wind című dalával indulhat a Duna televízión, január 14-én este 19:30-kor kezdődő könnyűzenei tehetségkutató műsor harmincas mezőnyében. Azonban történt még egy csere, Szabyestet kizárták a műsorból, mivel a dal publikálásával szabályszegést követett el. Helyette a Rocktenors léphet majd színpadra az “Ősz” című szerzeménnyel.

Mai első alanyunk Mujahid Zoltán, aki On My Own című dalával kápráztathat majd el bennünket hétről hétre a dal versenyén. A nem magyar születésű, ám magyar állampolgár énekesnek 5 éves kora óta van köze a zenéhez és zenéléshez. Már általános iskolás éveit is zeneiskolában töltötte, ekkor még “csak” hangszereken játszott. 17 évesen kezdett a dzsesszéneklésre koncentrálni, ami érettségije után – egy remek zeneiskolában folytatva tanulmányait – sem szakadt meg.

Zäwodi + Berkes Olivér a következő előadópárosunk. Korábbi cikkemben már említettem (lásd: Tóth Andi), hogy idén sem egyedül próbál szerencsét Berkes Olivér, ám a gyönyörű hangú énekesnővel úgy látszik, nem volt megelégedve, vagy nem alkottak jó párost, nem volt meg az a bizonyos “kémia” a színpadon (pedig szerintem a tavalyi Seven seas című daluk nem lett rossz…) ezért ezúttal – egy ugyanúgy kamaszéveiben járó – fiatalemberrel társult #háttérzaj című szerzeményében, szerzeményükben.. A zene szövegéért és felénekléséért is ők ketten feleltek. Mást nem vontak be az alkotásba. Kíváncsian várjuk az eredményt.

A The Wings együttes Mint a hurrikán című dalával nevezett a Dal 2017-es megmérettetésére. A The Wings formáció alapítói zenészek. Szobolits Balázs a gitár szólamokért és az énekért felelős, Szűcs László basszusgitározik, és produceri munkákat is végez/zett. Hozzájuk csatlakozott Móré Attila dobosként, valamint Harmath-Hodászi Klára, Fehér Krisztina és Tragi Kornélia háttérvokállal a dal felvételekor. Lehet, hogy mind színpadra állnak majd a kellő hatás elérése érdekében. 🙂

The Couple néven futó Eszes Viki Vége van című dalával is találkozhatunk majd a műsorban. A dal megszületésében fontos szerepet játszott Berkó Gábor, mivel ő a zene- és szövegszerző. A The Couple a korábbi Background zenekar újraalapított formációja. A duó dubstep/dnb alapokra helyezett elektro-pop vonalon mozog, mindezt kísérleti elektronikával vegyítve. Eszes Viki számos formációban énekel, többek között a Gymes zenekar vokálosa, illetve közreműködik Márkus Tibor Equinox nevű formációjában is. Berkó Gábor pedig mint a Zeneakadémia elektronikuszene- szakos végzős hallgatója dalszerző-zeneszerzőként a klasszikus zenétől a dzsesszen keresztül a popzenéig számos műfajban állított már színpadra produkciót.

A roma zenét kedvelők is örömüket lelhetik a műsorban a Roma Soul nevű zenekarnak köszönhetően. Nyitva a ház című daluk várhatóan, ahogy mondani szokás: “dűt, borít majd”. 🙂 A Roma Soul zenekar neve és koncepciója egy MR2 Akusztik koncerten született meg, ahol a Modern Talking „You’re my Heart, You’re my Soul” dalát dolgozták fel – elmondásuk szerint – cigány stílusban, egy pop zenekarral. Az egész egy jó poénnak indult, amiből végül egy nagyon komoly projekt lett, és megszületett a ’Roma Soul’-stílus. A zenekar felállásának a koncepciója az, hogy roma és nem roma, archaikus és modern zenészek játszanak és alkotnak együtt valami újat és korszerűt.

A zenekar tagjai: Farkas István Gitár (ének), Kovács Máté (perka, kanna), Molnár Tibor Attila (BeatBox, rap), Balogh László (gitár), Bodóczki Ernő (basszusgitár, bőgő), Oláh Gergő, (ének).

A Peet Project egy 6 férfiból álló banda. Ők a Kill Your Monster című dalukkal neveztek az idei versenyre. Rendkívül fiatalos, dinamikus és dallamos zenéjük korszakalkotó́ különlegessége, hogy a funky és pop alapú́, némi dzsesszes szabadsággal fűszerezett környezetben a zenekar frontembere, Ferencz Péter “Peet” által prezentált hegedűjáték egyenrangú́ szerepet kap a szaxofonnal és egyéb szó́ló́hangszerekkel, miközben mindezt energikus ének és színpadi jelenlét egészíti ki. Rossz biztosan nem sülhet ki ebből sem. 🙂

Ezen alkalommal zsűritagunk a rocklegenda, Freinreisz Károly. Zongorázik, klarinéton és szaxofonon is játszik, de basszusgitárosként vált ismertté. Alapítótagja volt a Locomotiv GT-nek, de A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadása előtt kilépett a zenekarból, majd a Mini, a Hungária, a Generál és a Korál több tagjával együtt életre hívta saját együttesét, a Skorpiót. Zenekara a ‘70-es évek egyik legnépszerűbb, legtöbbet koncertező formációja volt, a mai napig kisebb-nagyobb megszakításokkal aktív. Féltestvére Latinovits Zoltán, testvére Bujtor István, és a Gundel család tagjaként rokona Gundel Takács Gábor is.

Jövőhéten érkezik a cikk sorozat befejező része és hamarosan indul A Dal! 🙂

Bürgés Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük