#korosyradio

Heti zeneajánló: A Dal 2017 #5.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét – mely sorban a hatvankettedik lesz – Ukrajnában rendezik, mivel 2016-ban Jamala 1944 című dala nyerte a dalversenyt. Ez itt, az  ötrészes “sorozat” befejező része (1. rész, 2. rész, 3.rész,  4. rész itt), melyben az Eurovíziós Dalfesztivál harminc magyar – a kijutásért versenyző – előadója került bemutatásra. A Dal 2017 műsora  2017. január 14-én 19:30-kor veszi kezdetét a Duna Televízión.

Singh Viki Rain című dalával nevezett a megmérettetésre, melyet be is válogattak a magyar előválogatóba, ahol majd a nézők dönthetik el, hogy ő képviseli-e hazánkat Ukrajnában. Viki sokat  háttérvokálozott  híres énekesek mögött, talán innen ered lelkesedése és szeretete a zene iránt. Király Viktor vokalistájaként ismerhettük meg először, majd a Rising Star című műsor segítségével, nagyobb ismertségre tett szert. Várjuk  énekét, ezennel a Dal 2017 megmérettetésein.

A Peter Kovary & The Royal Rebels együttese It’s A Riot című dalával kápráztathat majd el bennünket a televízió készülékeinken keresztül (szerencsésebbeket, ott helyben, a műsor alatt :)). Az öttagú fiú banda felállása a következő:

 • Kőváry Péter ( ex- NEO, ex- Stoned) – ének/gitár
 • Neményi Csaba (ex – Supersonic, The Starmans – David Bowie Tribute , Hoodoo Offenders) – gitár
 • Tóth Zsombor – ( RedHeart) basszusgitár
 • Kovács Csaba ( We Are Rockstars, ex – The Trousers) – dob
 • Nagy Zsolt ( Korál Forever, ex- Ferenczi György és a Rackajam, ex- ZBB, – billentyű

Az együttes tagjai a budapesti zenei élet ismert muzsikusai. A zenekar első EP-je idén májusban látott napvilágot, melyen négy dal található, a “Forever And A Day” című dalhoz pedig leforgatták a formáció első videoklippjét is. Az együttes jelenleg bemutatkozó albumán dolgozik, melynek nyitódalához ( It’s A Riot ) elkészült a zenekar második klipje. Haladnak, ahogy kell 🙂

Csondor Kata Create-je is nagyon sokak kedvencévé avanzsálhat, ugyanis egy nagyon szép dalról van szó. Az énekesnő 18 éves korától énekel, 19 éves korától tánczenekarban is. 2003-ban debütált a Magyar Rádió Márványtermében a Stúdió 11-gyel, a Petőfi Rádió egyik élő adásában. Az időben, 2012 novemberéhez ugrunk, ekkor jelent meg ugyanis  első lemeze: “Hóban ébred…az ünnep dalai” címmel. Az  Add Tovább című szerzeménye mindannyiunk számára ismerős lehet ( hiszen nemrég volt karácsony.. :))

Mrs Columbo az együttes neve, számuk pedig a Frozen King címet viseli. A zenekar főhőse, Galambos Dorina, énekesnőként és dalszerzőként szívesen kalandozik különböző műfajok között. 2016-ban úgy döntött, hogy új alapokra helyezi 8 éve működő zenekarát. A nyitás a pop- és elektronikus zene irányába már 2015-ben elindult. Dorina mögött képzett, és felkészült zenészek garantálják a modern és lehengerlő megszólalást:

 • Héjja Katalin (billentyűs hangszerek)
 • Heigl László (basszusgitár, nagybőgő)
 • Kovács Norbert (dobok)

Totova. Ez a név nem, de Tóth Gabié annál inkább ismerősen csenghet. Igen. Ő is indul a Dal 2017 versenyén, méghozzá a Hosszú idők című dallal. A dalt, azonban nem egyedül adja majd elő, segítségére lesz Freddie Shuman és Lofti Begi is. Tóth Gabi 2004 őszén indult a Megasztár második szériájában, ahol a harmadik helyezést szerezte meg, s egyben ő volt a legjobb helyezést elért női előadó. Ezután karrierje szépen, magabiztosan növekvő tendenciát vett fel, ami mind a mai napig kitart. Freddie Shuman 1990.09.30-án, Szegeden született. Gyermekkora óta érdekli a színészkedés, de valahogy mégis áttért a zene vonalára. BeatBox bajnokként és a THA SHUDRAS zenekar frontembereként ismerheti őt a nagyérdemű. Lofti Begi fiatal, pörgős, egyedi stílusú DJ; ugyanakkor hihetetlenül termékeny és kreatív is egyben. Rengeteg előadó dalát gondolta újra.

Végül, de természetesen nem utolsó sorban, a Soulwave együttes következik. Nekem az elmúlt napokban ők váltak személyes kedvencemmé, Kalandor című dalukkal. A Soulwave-et 2007-ben alapította Fodor Máté énekes-dalszerző és Huszár Ádám gitáros. A zenekar dalait lélekmelengető szöveg is jellemzi; mindent beleadó refrének és metaforikus dalszövegek. Mindezt egy modern, akusztikus popzene köntösébe bújtatva tálalják a hallgató számára. Szerintem, jó lesz. A zenekar jelenlegi tagjai:

 • Fodor Máté – ének
 • Huszár Ádám – gitár
 • Szabó Ferenc – gitár
 • Góczán Gábor – basszusgitár
 • Holdosi Attila – dobok

Az utolsó heti zsűritagunk Both Miklós, aki önállóan tanult meg gitározni, és saját, etnorock zenét játszó együttesei előtt a VHK, a Kárpát Möbiusz és a Barbaro gitárosa volt. Első Fonogram-díját a Napra című bemutatkozó lemezével érdemelte ki, Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára megjelentetett lemezét pedig Budai-díjjal jutalmazták. 2011-ben a WOMEX nyitógáláján Magyarországot képviselte a későbbi, Both Miklós Folkside zenészeivel, első albumuk a formációval 2013-ban jelent meg. 2014-ben Kínába utazott tanulmányútra, itt rögzítette a fotóival és naplójával dokumentált Kínai Utazólemezt. Ugyanebben az évben Palimo Story címmel kezdett hazai tehetségkereső projektbe, melynek az eredményét filmen és lemezen is rögzítette.

A következő zeneajánló bejegyzésemben, egy megszokott zeneajánlóval találkozhattok. 🙂

Bürgés Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük