#korosydiakmagazin

Szabad tudnom? – rendhagyó irodalomóra Nyáry Krisztiánnal

Ferbuár 10-én (péteneken) lehetőségünk nyílt egy rendhagyó irodalomórán való részvételre Farkasné Székely Angéla tanárnő szervezésével a Belvárosi Moziban. Nyáry Krisztián tartott nekünk előadást, akiről érdemes tudni, hogy írók és költők életét kutatja, így azok szerelmi életével is találkozik, foglalkozik. Ezzel kapcsolatban két könyvet is megjelentetett Így szerettek ők és Így szerettek ők 2 címmel.

A pénteki előadás címe Személyesség és irodalom volt. Költők és írók életéről halhattunk olyan részleteket, amelyekről a tankönyvekben nem feltétlenül olvashatunk.

A beszélgetés menetét a következő kérdés határozta meg: Ránk tartoznak-e az írók magánéleti dokumentumai vagy sem? Nos, a lehetséges válaszok megosztották a közönséget. Mint Krisztián is mondta, nincs jó vagy rossz válasz: lehet igen és nem is, attól függően, hogy a költők személyiségi jogait nézzük, vagy az emberek kíváncsi természetét, .

Többek között szó volt Arany Jánosról, és az ő közönségtől elzárt verseiről, vagy a Szabó Lőrinc és Babits Mihály között folytatott pikáns beszélgetésről. Szabó Lőrinc menyasszonyát ugyanis Babits kérte meg… Megegyezésük később Szabó Lőrinc által vált publikussá.
Móricz Zsigmondról is megtudtunk pár érdekességet az udvarlást illetően. Egyszerre három nőnek is megírta ugyanazt a szerelmes levelet abban bízva, hogy valamelyik majd csak bejön. A jelek szerint Móricz Zsigmond rendkívül jól értett a nők nyelvén, hiszen mindhárom lánynak elnyerte a szívét – ajánlom az eljárást a mai fiúk figyelmébe!
Gárdonyi Géza titkosírással írt naplójáról is megtudtunk érdekes részleteket az előadás során.

Felmerült a kérdés József Attila kapcsán is, hogy amikor a gyógykezelési dokumentumát nyilvánosságra hozták, mennyiben “van köze” mindehhez a nagyközönségnek. A választ mindenki maga tudja eldönteni, mindenesetre az előadás érdekes és elgondolkodtató volt.

Jó volt egy kicsit visszautazni a régi írók és költők világába, akár csak egy órára is. Köszönjük a lehetőséget Angéla tanárnőnek és Verebélyné Erdei Gréte tanárnőnek, hogy elkísért minket!

Miklós Elizabet 11. A

fotó: Bürgés Dávid: 11. C

One Reply to “Szabad tudnom? – rendhagyó irodalomóra Nyáry Krisztiánnal

  1. Visszajelzés: Best Writing Service

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük