#korosydiakmagazin

Néhány karcsapásnyi siker

Legtöbbször csak úgy elsétálunk a folyosón egymás mellett, anélkül, hogy tudnánk, a másik – egy, s ugyanazon épületben mindennapjait tengető társunk – milyen sikereket ér el, milyen áron, mennyi munkával. Bálint Máté (12.C) 2014 óta tollaslabdázik komolyabban, de már gyermekkorában is nagyon kedvelte a sportot. Kitartó munkájának, odaadásának köszönhetően 17 éves iskolatársunk Magyarországot képviselhette  az ifjúsági tollaslabda-világbajnokságon, melyet 2017 október 7-20. között rendeztek meg Yogjakartában, Indonéziában.

Hány éve űzöd ezt a sportot?

Amióta az eszemet tudom. Édesanyám Bordányban tollaslabda-edző. Rendszeresen, általános 1. osztályos korom óta jártam az edzésekre, viszont egy idő után megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne komolyabban is kipróbálni magam. Ezt teszem 2014 óta.

Milyen céljaid vannak ezen a területen?

Az elsődleges célom egy korosztályos világversenyre való kijutás volt. Felnőtt korosztályban már sokkal nehezebb lesz kvalifikálnom magam, de ott is szeretnék majd kijutni egy világ- vagy Európa-bajnokságra.

Mit kellett tenned azért, hogy egy ilyen nívós versenyen szerepelhess?

Természetesen rengeteg edzéssel, rengeteg munkával na és persze nagyon sok versennyel jár. Ahhoz, hogy még jobb lehessek, tapasztalatot gyűjtsek, nemzetközi versenyekre kellett járnom. Emellett heti 7-8 edzésem van. Ezek fizikailag és mentálisan is elég megterhelőek. Ezekre azért van szükség, hogy a magyar ifi korosztályban a top 5 játékos közé kerülhessek, és így részt vehessek a megmérettetéseken.

Hogyan zajlik egy ilyen világbajnokság?

A verseny két hetes volt. Az első héten csapatban, a második héten az egyéni versenyszámban szerepeltem. Elég nehéz volt, mivel nem egyszer kellett ázsiai partnerrel játszanom. Róluk köztudott, hogy mérföldekkel jobbak nálunk.

Hogy vélekedsz a vb-n nyújtott teljesítményedről?

Nem vagyok teljes mértékben elégedett. Volt a csapatmérkőzések során egy hozható mérkőzésünk párosban, amit sajnos elveszítettünk… Összességében a tisztes helytállás volt a cél, ami szerintem sikerült, csapatunk a 27. helyen végzett.

A tapasztalatszerzés szempontjából is hasznos volt a verseny?

Rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb. Új játékstílusokat, ütéseket, megoldásokat láttam más játékosoktól, amiket beépíthetek a későbbiekben a saját játékomba.

Milyen körülmények között tud egy tollaslabdázó készülni, edzeni Magyarországon? Ha jól tudom, nem sok edzéslehetőség van, és sajnos nem is a legtámogatottabb sportág…

Igen, Magyarország eléggé le van maradva a tollaslabda-nagyhatalmaktól, de szerencsére itt Szegeden elég jók a körülmények. Én a Squash klubban edzek, amit nyugodtan nevezhetünk Magyarország egyik legjobb edzőhelyének, hiszen 2 indonéz edzőnkkel elég jó helyzetben vagyunk, és jelenleg van egy 20 éves indonéz edzőpartnerünk is. A terem, az edzések minősége kifogástalan. Szerencsére nem csak Szegeden van így, hanem Pécsen is nagyon jó (ha nem jobb) a helyzet, valamint Budapesten is adottak a feltételek a fejlődésre. Az országban Debrecenben és Fehérváron is magas szinten folyik a tollaslabda.

Ha nem tudjuk, diákunk, osztálytársunk miért alszik néha egy-egy órán, érdemes utánajárni az okoknak, mielőtt elkönyveljük lusta személynek. 🙂

Bürgés Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük