#korosydiakmagazin

Brassói Látogatás

2017 októberében az iskolából 40 szerencsés diák kijutott Erdélybe az Irány Brassó pályázat segítségével, ahol lehetőségük volt megismerkedni az Áprily Lajos főgimnázium diákjaival. Az öt napos kirándulás keretében megismerhettük szomszédaink kultúráját, szokásait is. Az alábbiakban az ottani iskolai életről kérdeztünk pár diákot.

-Milyen alapon kerültök be a líceumba?

-Lehet magyar tagozatra járni óvodától nyolcadik osztályig is, viszont nyolcadik osztály végén minden diák képességvizsgát tesz le magyarból, románból és matematikából. Az ezeken kapott jegyek alapján jutunk be a kiválasztott osztályba, szakra. Annak ellenére, hogy mi magyar iskolába járunk, ugyanolyan nehéz román tételt kapunk, mint a román anyanyelvű fiatalok, úgy a 8.-os vizsgán, mint az érettségin.

-A magyar meg a román nyelven kívül tanultok-e mást is?

-Igen, a mi iskolánkban angolt és németet, illetve a nyelvosztályban latint is emelt szinten tanulnak. Az első két említett tantárgyakból a nyelvvizsgákat is le lehet tenni, ezekre az iskola tanárai tartanak felkészítőt.

-Szerintetek milyen szerepe van a médiának az iskolátokban az eddigi tapasztalataitok alapján?

-A Visszhang a brassói magyar újság mellékleteként jelenik meg, néhány oldal, amit teljes egészében az iskolánk diákjai készítenek elő. Itt az iskolában történő eseményekről, diákok eredményeiről számolnak be, így más brassói magyarok is tudomást szerezhetnek a diákok életéről. Újságunk mellett, Bálint Ferenc informatika tanár forgatja a magyar adást, egy néhány órán át tartó műsort, amit hetente egyszer a tévében is lejátszanak. Próbál minél több tanulót bevonni a műsorba, akár szereplésben, akár a technikai háttérben. A szüneteinket hangulatosabbá teszi  az Áprily Rádió, így zenét hallgathatunk ezek alatt. A rádiósok havonta egyszer szerepelnek a Marosvásárhelyi Rádióban is, ami a legfontosabb magyar rádióadás Romániában.

-Hány órátok van hetente? Megterhel titeket az iskola?

-Szaktól és évfolyamtól függ, kb 32 és 36 óra között van egy héten, emellett vannak tartva órák után különböző szakkörök, felkészítők, tevékenységek, amire opcionálisan lehet bemenni. Mivelhogy az iskolánk diákjai közt sok ingázó van, akik Brassó melletti falvakból jönnek be tanulni, többen csak este érnek haza, így szabadidejük eléggé kevés. Szüleink nagy mértékben támogatják a tevékenységeken való részvételt, viszont nekik sem nagyon tetszik az, hogy későn érünk haza és nincs időnk pihenni. A szervezett programok a későbbiekben előnyt fognak jelenteni, így szerintünk megéri az áldozatot!

-Szoktatok-e az iskola keretén belül kirándulásokra menni?

-Igen, szerveznek gólyatábort nekünk, emellett az osztállyal lehet csapatépítő táborba menni, hegyet mászni meg ilyen kisebb kiruccanásokba indulni. A diákszövetség is szervez egynapos kirándulásokat, síversenyeket meg hasonlókat, így is lehet “világot látni”.

-Miért választottátok ezt az iskolát ? Miért jó ebbe az iskolába  járni?

-A brassói magyar középiskolák közül az Áprily Lajos főgimnázium nyújtja a legtöbb lehetőséget számunkra. Itt több szak van, illetve az itteni magyar közösség legnagyobb része ide jár, így összetartóbbak vagyunk mert szinte mindenki ismeri egymást.

-Milyen viszonyban vagytok a román közösséggel?

-A románokat ilyen szempontból két csoportba oszthatjuk: vannak azok, akik teljes mértékben elfogadják a magyarokat és barátkoznak velük, illetve vannak azok, akik ha tehetik beszólnak nekünk az utcán és csúnyán reagálnak.

Köszönjük a főgimnázium diákjainak az együttműködést és a sok programot amit nekünk szerveztek. Az iskolaújságban további részletekről is olvashattok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük