#korosydiakmagazin

Kész Cirkusz!…

2017 decemberében nagy volt a felfordulás végzős évünkben, s ha már minden héten megy a cirkusz, gondoltam egy merészet: miért ne tetéznénk ezt meg egy valódi cirkuszi látogatással…?

2018. február 15-én kényelmesen érkeztünk a Fővárosi Nagycirkuszhoz. Bőven volt időnk körülnézni. Kicsit elbizonytalanodtunk. Jól hangzott: elmegyünk a cirkuszba. Hurrá! Most kicsit furcsa. Vannak kisgyerekek, egy nagyobb, középkorú intézetis csoport és nyugdíjasok. Hát, jó. Hm, majdcsak kibírjuk valahogy, aztán legfeljebb nem mondjuk el senkinek… Ezt véltem kiolvasni a gondolatokból.

A Győztesek Karneválját a januárban megrendezett Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjazottjai adták. A valentin napi különkiadás címe: Romantikus Karnevál! Hurrá. – tizenhat végzős fiú, aki csak erre a programra vágyott. A lányok, sima ügy: zene, tánc, romantika.

Az első szám (egy román artistapár produkciója) megdöbbentette a fiatalokat. Erős cenzúrával lehet csak idéznem reakcióikat: ”aztak, anyámborogass, besz-ok, ilyen nincs” – a maradék 20 szó sajnos nem nyomdaképes. Álmélkodik az ifjúság. A Győztesek Karneválja műsorcím máris értelmet nyer.

Sokakhoz hasonlóan én is fenntartásokkal fogadom a cirkuszi bohócokat, de az orosz bohócok – akik a táncos-zenés világnak is kiváló művészei – örömkönnyeket csaltak mindannyiunk szemébe. Hirtelen már nem zavart semmi, a cirkusz betöltötte mindenkori feladatát: gondtalan gyermekké varázsolt. A nemzetközi mezőnyben helyet kaptak orosz és kínai artisták, de természetesen nem hiányoztak a magyar művészek sem, akiket ezúttal Richter Flórián és fia, Richter Kevin képviselt. Vágtázó lovak töltötték be szó szerint a porondot, hiszen a 22 paripától igencsak zsúfolt volt a fűrészporral felszórt manézs.

Az előadás végén miénk lett a tér. Mihály Gábor, a Testnevelési Főiskola Lovaskultúra oktatójának segítségével betekintést nyerhettünk a lovak életének rejtelmeibe. Megtudtuk, hogy amit eddig a ló combjának hittünk, az tulajdonképpen a lábszára, és hogy alig alszik, inkább, mint egy valamirevaló középiskolás, éjszakánként csak szendereg egy rövidet.

A Cirkuszba vonakodva belépő ifjúság immár egészen más megfontolásból igen ráérősen távozott. Látogatásunk sikeres volt. Kövessétek példánkat minél többen, s engedjétek magatoknak az ámulást!

Élményeink képes beszámolója az alábbi linkeken taláható:

https://photos.app.goo.gl/w1dOZwUQSRHRDfdE3

https://www.fnc.hu/hirek/item/1321-lovasoktatas-a-fovarosi-nagycirkusz-rendhagyo-orajan

Erdei Gréte

Látogatásunk hetében a vasárnapi előadás alatt az előadás porondmestere Joó Tamás tragikus hirtelenséggel életét vesztette.
Nyugodjék békében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük