A Kőrösy Média bemutatkozik

A Kőrösy Média elnevezés az iskolánkban működő három klasszikus médiumot köti össze: a Kőrösy Diák Magazint, a Kőrösy TV-t és a Rádió Kőrösyt. A médiumok közötti kapcsolat nem csak az elnevezésben működik. A hiteles tájékoztatás, a szórakoztatás, melyet mindhárom médium feladatának tekint a Kőrösy Média együttműködésében valósul meg. Az iskolai rendezvények, az iskola életét aktuálisan meghatározó témák folyamatos figyelemmel kísérése és bemutatása érdekében a szerkesztőségek havonta közös szerkesztőségi megbeszéléseken hangolják össze munkájukat.

Kőrösy Diák Magazin

A média egyre jelentősebb szerepet játszik mindannyiunk életében. A Kőrösy is bizonyítja már 2008 óta, hogy ez alól a mi iskolánk sem kivétel. 2008 novemberében, 15 évvel a „jogelőd” Kőry’s alapítása után megújult erővel indítottuk útjára a KDM-et, vagyis a Kőrösy Diák Magazint. Azóta merészebb, bátrabb témákkal is foglalkozunk, ugyanakkor fontos szerepet kap az iskolai élet bemutatása, illetve irodalmi és más művészeti alkotások megjelenítése.

Kényes témákról – mint az abortusz, a káros szenvedélyek – szólunk hasznos tanácsaink mellett a diákhitellel, továbbtanulással kapcsolatban. Gyakoriak az adott témakörök szakértőivel készített interjúk. Az iskolai élet legfontosabb pillanatait az iskolaújság is bemutatja: fontos momentum a gólyahét, a VBK (Versbatárok Köre) összejövetele, a no­vemberi Kőrösy-kávéház, a diáknap, az év tanára választás és az év osztálya címért való versengés. Interjúink, beszámolóink és az újságban publikált fotók jól tükrözik ezen események jelentőségét.

Az iskolai filmklub működése óta újságunk szívesen foglalkozik a filmek világával, és ír ajánlót, kritikát az itt látható filmekről. A zenei rovat biztosítja a kevésbé ismert, új műfajok megismerését. A kultúra természetesen nem zárul le ennyivel, több kulturális esemény is megajánlásra került már. Az újság fontos feladatának tekinti az olyan tehetséges diákok bemutatását, akikre érdemes felfigyelni rendkívüli teljesítményük miatt, legyen az sport vagy bármilyen más iskolán kívüli tevékenység.

A KDM-be bárki írhat vagy segédkezhet a szerkesztésben, aki kedvet kap hozzá, így a csapat mindig új egyéniségekkel bővülhet.  Az eddig megjelent számok letölthetők a blogunkból.

Kőrösy TV

A Kőrösy Tv feladata, hogy azt, ami az iskolában történik, bemutassa, illetve a tanulói véleményeket, észrevételeket közzétegye. Általában kéthetente, havonta jelentkezik új adással.

Lelkes csapat alakult, tagjai időt és energiát nem sajnálva forgatnak, vágnak, kérdeznek és konferálnak. Hogy szakmailag fejlődjenek, stúdiókat látogatnak, jártak a városi televízió, valamint az MTV szegedi körzeti stúdiójának szakmai műhelyeiben is. A közös érdeklődésnek, élményeknek, az együttes munkának komoly közösségformáló szerepe van, így a stábtagokat is szoros, láthatatlan kapocs köti össze annak ellenére, hogy mindig cserélődnek, hiszen vannak ballagók, és mindig lesznek kicsik, akik bekapcsolódnak a tévés tevékenységbe.

15-20 perces műsorok készülnek, amelyeket a nagyszünetekben nézhetnek meg a tanulók az iskolai zárt láncú tévén közvetítve. Mivel a készítők a diákság figyelmét felkeltő témákat boncolgatnak, mindig nagy érdeklődés kíséri az adásokat. Aki lemarad, letöltheti a Kőrösy Tv minden adását erről az oldalról.

Kőrösy Rádió

Iskolánkban évtizedek óta működik iskolarádió. Műsoraink elsősorban tanítási napokon, a 20 perces nagyszünetben hallhatóak. Mivel úgy gondoljuk, ilyenkor mi felelünk az iskolai hangulatért, általában zenei listákat állítunk össze, melyekben szerepelnek a hónap legkedveltebb számai. Hetente egy-egy osztály TOP 5-jét, s rendkívüli adásként havonta egyszer egy-egy tanári munkaközösség kedvelt zeneszámait gyűjtjük össze, s adjuk le az iskola stúdiójából. A Kőrösy Rádió a Kőrösy Média napi szinten működő médiuma, ezért mind a diákság, mind a dolgozók előszeretettel használják közérdekű információk továbbítására.

Különleges alkalmakkor – pl. az iskolai ünnepségek, diáknapok, tolerancia nap, karácsony alkalmával – lehetőség van arra, hogy szervezőként, műsorvezetőként, technikusként fejlesszük rádiós tudásunkat különböző rendezvényeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük